Vad är skillnaden mellan väktare och ordningsvakter?

Undrar du vad som skiljer en väktare från en ordningsvakt? Många tror att de har samma uppgifter, men det finns flera skillnader mellan de två yrkesrollerna. Båda är viktiga för att skapa trygghet, men de har olika befogenheter och arbetsområden.

Läs vidare och få reda på vad som skiljer dem åt, vad de gör och varför de behövs.

Vad gör en väktare?

De har en viktig roll i att förebygga brott och skydda egendom. De arbetar ofta med att övervaka och patrullera olika områden, som till exempel köpcentrum, företagslokaler eller bostadsområden.

Som väktare utför man kontroller, rapporterar incidenter och kan även bistå med att hantera säkerhetssystem, som kamerabevakning och inbrottslarm. Deras huvudsakliga uppgift är att vara synliga och avskräcka potentiella brott.

Vad får en väktare göra?

Väktare har inte samma befogenheter som poliser eller ordningsvakter. De får inte ingripa fysiskt om en person begår ett brott, men de kan ingripa om de ser någon som är på väg att skada sig själv eller andra.

De kan även göra ett så kallat envarsgripande, precis som en vanlig medborgare, om de ser någon begå ett brott som kan leda till fängelse. Deras uppgift är dock främst att kalla på polis eller ordningsvakter vid större incidenter och rapportera vad som har hänt.

Vad gör en ordningsvakt?

En ordningsvakt har mer långtgående befogenheter än en väktare och arbetar nära polisen. Deras huvudsakliga uppdrag är att upprätthålla ordningen på allmänna platser, som konserter, evenemang, nattklubbar och andra samlingspunkter där många människor vistas.

Ordningsvakter kan ingripa vid ordningsstörningar och har rätt att avlägsna eller omhänderta personer som uppträder störande eller utgör en risk för säkerheten.

Vad får ordningsvakter göra?

Till skillnad från väktare har ordningsvakter befogenheter att använda våld om situationen kräver det, men detta ska alltid ske under polisens ledning och enligt lagen.

Ordningsvakter kan utföra visiteringar för att säkerställa säkerheten, avlägsna personer från platser, och även omhänderta individer som stör ordningen. De har också rätt att gripa personer som begår brott på allmänna platser, tills polisen anländer för att ta över ärendet.

Väktare med hörsnäcka

Vanliga frågor om väktare

Vilken utbildning krävs för att bli väktare?

Det krävs en utbildning genom BYA (Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd), där du lär dig grunderna i säkerhetsarbete, lagar och regler samt hur du hanterar olika situationer på ett säkert och professionellt sätt. Utbildningen innefattar både teori och praktik.

När bör jag kontakta en väktare istället för en ordningsvakt?

Väktare är bäst lämpade för situationer där man behöver övervakning eller förebyggande säkerhet, som exempelvis bevakning av en fastighet eller ett område. Om det uppstår en akut ordningsstörning, till exempel på ett evenemang eller på en nattklubb, är en ordningsvakt den som har befogenhet att ingripa.

Kan en väktare arbeta som ordningsvakt?

Nej, de har olika roller och olika utbildningar. Det är inte möjligt för en väktare att utföra ordningsvaktsuppgifter utan rätt utbildning och tillstånd från polisen.

Kan väktare arbeta på stora evenemang som konserter eller sportevenemang?

Ja, de kan arbeta på stora evenemang, men deras uppgifter är oftast förebyggande och inriktade på att övervaka området, kontrollera biljetter och hantera mindre säkerhetsrelaterade incidenter.

De samarbetar ofta med ordningsvakter och polis för att se till att evenemanget flyter på smidigt, men vid ordningsstörningar är det ordningsvakterna som har befogenhet att ingripa.

Är väktare beväpnade?

Nej, i Sverige är väktare i de flesta fall obeväpnade. Det finns dock särskilda uppdrag, som till exempel vid värdetransporter, där väktare kan vara beväpnade med exempelvis batong eller pepparspray för att skydda både sig själva och det de transporterar.

Beväpnade väktare genomgår ytterligare utbildning för att få bära dessa verktyg i tjänst.

Kan väktare utföra gripanden?

Ja. De har, precis som vanliga medborgare, rätt att göra ett envarsgripande. Det innebär att de kan gripa en person om denne tas på bar gärning för ett brott som kan leda till fängelse.

Efter ett envarsgripande måste väktaren genast kontakta polisen, som tar över hanteringen av brottet och den gripna personen. Gripanden är dock inte väktarens huvuduppgift, utan deras roll är i första hand att förebygga brott och säkerställa trygghet.

Nu hoppas vi att du har fått bättre koll på väktare och hur deras arbetsuppgifter och befogenheter skiljer sig från ordningsvakter.

Behöver du anlita ordningsvakter? Kontakta Norrvakt!